Idealne american pancakes na leniwe niedzielne śniadanie.Najlepiej smakują z roztopionym masłem lub syropem klonowym.Moje dzieci jadły też wersję z rozpuszczoną czekoladą.Jak kto lubi można posmarować dżemem.Jednak mimo wszystko polecam klasyczne zestawienie z syropem klonowym.Życzę miłej niedzieli i smacznego!
American pancakes
( na około 12 placuszków)
135g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
130 ml mleka
1 duże jajo
2 łyżki rozpuszczonego masła
tłuszcz do smażenia(sklarowane masło lub olej)
syrop klonowy do polania
Przesiać mąkę,proszek do pieczenia i sól do miski oraz dodać cukier-wymieszać.
W innej misce rozbełtać jajo z mlekiem,a na koniec dodać masło.
Wlać mokre składniki do suchych i rózgą połączyć,aby nie było grudek.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.Łyżką nakładać placuszki.Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron.
Jeszcze gorące polać syropem klonowym i od razu serwować.Smacznego!
American pancakes (English version)
(for approximately 12 pancakes)
135g plain flour
135g plain flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons sugar
130 ml of milk
1 large egg
2 tablespoons melted butter
fat for frying (clarified butter or oil)
maple syrup
Sift the flour, baking powder and salt into a bowl and add sugar-mix.
In another bowl, stir the egg with the milk, and then add the butter-mix all together.
Combine wet and dry ingredients together.Mix carefully to make sure that there is no lumps.
Heat the fat on the pan.Put each time one table spoon of batter.Fry on medium heat until golden brown on both sides.
When ready pour maple syrup and immediately serve.Bon apetit!!
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons sugar
130 ml of milk
1 large egg
2 tablespoons melted butter
fat for frying (clarified butter or oil)
maple syrup
Sift the flour, baking powder and salt into a bowl and add sugar-mix.
In another bowl, stir the egg with the milk, and then add the butter-mix all together.
Combine wet and dry ingredients together.Mix carefully to make sure that there is no lumps.
Heat the fat on the pan.Put each time one table spoon of batter.Fry on medium heat until golden brown on both sides.
When ready pour maple syrup and immediately serve.Bon apetit!!
U mnie też uwielbiają, zwłaszcza z syropem truskawkowym. Ja nie smażę na tłuszczu, tylko "na sucho".
ReplyDeleteTak Moja Droga, smażone na suchej patelni też są smaczne.W oryginalnym przepisie sugerują smażenie na maśle klarowanym.:-)
DeletePozdrawiam