Na urodziny mojego synka zrobiłam pyszne mufinki marchewkowo-migdałowe.Na wierzchu położyłam ganache z batoników mars i śmietanki.Wyszło przepysznie! Spróbujcie sami!
Mini mufinki marchewkowo-migdałowe z marsowym ganache
(24 mini mufinki)
250g marchwi startej
sok z 1/2 cytryny
40g płatków migdałowych
60g ciasteczek amaretti
50g masła
50ml oliwy
200g cukru
4 jaja
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe,aż się zezłocą i zaczną wydzielać zapach. Przesypać do malaksera i rozdrobnić na drobno.
Do miski wrzucić startą marchew,sok z cytryny,rozdrobniowe migdały i pokruszone ciasteczka amaretti.
W rondlu rozpuścić masło razem z oliwą.Dodać rozpuszczone masło z oliwą do miski z marchwią i dodatkami -wymieszać.
Cukier utrzeć w oddzielnej misce z żółtkami i wlać do miski.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników.
Nakładać łyżką masę do wysmarowanych masłem 2 form do mini mufinek.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut-do suchego patyczka.Wysudzić i przełożyć do papierowych papilotek.
Ganache z marsów:
3 batoniki mars
60 ml śmietanki 30%
Batoniki pokroić w kostkę.Wrzucić do rondla razem ze śmietanką i podgrzewać na małym ogniu do kompletnego rozpuszczenia.Schłodzić.
Przełożyć do plastikowego rękawa cukierniczego.Zawiązać na górze aby masa sie nie wylała i włożyc do lodówki do zgęstnienia.
Po kilku godzinach wyjąć z lodówki,odciąć koncówkę rękawa cukeirniczego i spiralnie,zaczynając od środka udekorować mufinki.
Smacznego!
Zauważyłam po moich dzieciakach, że muffinki na urodziny są lepsze niż tort:)
ReplyDeleteSynem musiał byc zadowolony, pięknie wyglądają i smakowite z pewnością.
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do mnie.