Dość długo czekał ten przepis na zamieszczenie.Serniczek wegański robiłam na Wielkanoc i wyszedł bardzo pysznie.Serniczek ten nie ma w sobie sera, a zamiast niego namoczone i roztarte na papkę orzechy nekowca.Do tego słodkości nadały daktyle i syrop z agawy.
Pyszny,dietetyczny serniczek! Serdecznie zapraszam!
Wegański serniczek pomarańczowy
Spód:
2 szklanki orzechów włoskich
6 dużych daktyli namoczonych wcześniej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki kakao
W malakserze rozdrobnić orzechy,cynamon i sól aż z orzechów powstanie kruszonka.
Dodać daktyle i razem rozdrobnić tak, aby wszystko połączyło się ze sobą.
Wyłożyć masą spód tortownicy i docisnąć.
Masa serowa:
1 szklanka orzechów nerkowaca namoczonych na całą noc i odsączonych
1 szklanka świeżych jabłek,obranych ze skórki,bez gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
1/2 szklanki syropu z agawy,miodu lub syropu klonowego ( ja użyłam syropu z agawy)
4 łyżki świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
otarta skórka z 2 pomarańczy
Wszystkie składniki masy sernikowej włożyć do malaksera i tak długo rozdrabniać aż powstanie gładka serniczkowa masa.
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
Włożyć do lodówki na całą noc.Jeść następnego dnia!
Smacznego!
No comments:
Post a Comment