Macarons to moja miłość od pierwszego wejrzenia.Uwielbiam wszelakie ich odsłony,karmelowe,cytrynowe,waniliowe,czekoladowe,truskawkowe..mogłabym tak bez końca.
Od czasu do czasu będę zamieszczać przepisy na te cudeńka.Dzisiaj macarons o smaku pomarańczy z kremem pomarańczowym z dodatkiem mojego dżemu z pomarańczy.
Macarons pomarańczowe
(na około 20 sztuk)
100g mielonych migdałów bez skórki
100g cukru pudru
2 białka kurze (60g)
szczypta soli
55g cukru
barwnik w żelu lub proszku (kolor pomarańczowy)-1/2 łyżeczki
Krem:
4-5 łyżek dżemu z pomarańczy
1/2 szklanki miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru oudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przesiać przez sito mielone migdały i cukier puder.Połączyć razem.
Do miski wlać białko,sól i barwnik.Ubijać powoli.Kiedy piana zacznie tężeć dodać po łyżce cukier.Ubić pianę na sztywno.
Do ubitej piany z cukrem wsypać przygotowane wcześniej migdały z cukrem pudrem na dwa razy.
Za pomocą szpatuły wymieszać delikatnie migdały z cukrem pudrem.Za każdym razem wykonać około 25 ruchów-nie więcej.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na blachę wyłożyć specjalną matę do macarons albo papier do pieczenia.
Wyciskać okragłe macarons o średnicy 3 cm.
Aby pozbyć się wystających stożków,moczyć palec w zimnej wodzie i delikatnie spłaszczać stożki,aby wyszedł gładki wierzch.
Odstawić do wyschnięcia na co najmniej 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza i w tej temperaturze piec przez około 12-15 minut.Dokładnie wystudzić.
Skałdniki na krem zmiksować razem.Nałożyć krem do rękawa cukierniczego.Nakładać krem na jedną część okrągłego ciasteczka i dociskać drugim.
Schłodzić w lodówce i najlepiej jeść nastepnego dnia.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment