Tuesday, October 28, 2014

Migdałowa tarta ze śliwkami

 
 
Jesień już się prawie kończy.Tutaj w Islandii zima dała już o sobie znać,nawet  jeden z moich synków zdążył zaliczyć zjazdy na sankach.Pełna ekscytacja!
Dla mnie osobiście okres jesienno-zimowy nie napawa optymizmem.Szaro,ciemno i zimno za oknem,dni coraz krótsze,brak energii,co widać po tym jak rzadko ostatnio zamieszczam posty.
Mam tylko nadzieję,że szybko się otrząsnę i nabiorę więcej siły.:-)
Tymczasem mam dla Was Kochani propozycję spróbowania przepysznej tarty napakowanej po brzegi migdałami i śliwkami.Cudowne połączenie słodkiego z kwaśnym.Ten przepis koniecznie musi znaleźć się na Waszej liście MUST DO.Serdecznie zapraszam!

 

 

Migdałowa tarta ze śliwkami

 
 
Spód:
 
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego,pokrojonego w kostkę
2 żółtka
 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
2-3 łyżki lodowatej wody
 
Mąkę,sól i cukier przesiać na blat kuchenny lub stolnicę.Zrobić ręką dołek na środku i wrzucić żółtka, masło i wanilię.
Końcówkami palców rozetrzeć jaka z masłem.
Następnie dużym ostrym nożem posiekać składniki aby powstała kruszonka.
Na koniec polać kruszonkę zimną wodą i szybko zagnieść ciasto rękoma.
Podsypać trochę mąką blat i rozwałkować ciasto.Wyłożyć do formy na tartę i dokładnie docisnąć.Nakuć delikatnie widelcem ciasto. Schładzać w lodówce przez około 30 minut lub w zamrażarce przez 15 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.
Na schłodzony spód wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać ryż lub groch.
Piec spód przez 10 minut,po czym zdjąć papier z ryżem i podpiekać spód przez kolejne 5-10 minut do zezłocenia.
 
Nadzienie:
 
100g masa niesolonego
 
125g cukru
 
2 jaja (roztrzepane)
 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
175g zmielonych migdałów
 
50g mąki pszennej
 
8 śliwek umytych i pokrojonych w ósemki
 
1 łyżka cukru
 
cukier puder do posypania
 
Ubić masło z cukrem na gładki krem.Dodawać jaja z wanilią stopniowo miksując cały czas.
Wsypać migdały i mąkę.Wymieszać delikatnie szpatułką.
Na podpieczony spód wyłożyć migdałową masę i wyrównać łyżką.Ułożyć pokrojone śliwki dookoła.Posypać je 1 łyżką cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 45-55 minut.
Ostudzić i posypać cukem pudrem.
Smacznego!
 
 







4 comments:

  1. This tart looks very good - will definietly try to make it at home :)

    Also just wanted to thank you for a wonderful seminar in making tarts at Salt eldhús,

    ReplyDelete
    Replies
    1. It was my pleasure to teach you! Wonderful people,good time! Thank you!

      Delete