Jesień już się prawie kończy.Tutaj w Islandii zima dała już o sobie znać,nawet jeden z moich synków zdążył zaliczyć zjazdy na sankach.Pełna ekscytacja!
Dla mnie osobiście okres jesienno-zimowy nie napawa optymizmem.Szaro,ciemno i zimno za oknem,dni coraz krótsze,brak energii,co widać po tym jak rzadko ostatnio zamieszczam posty.
Mam tylko nadzieję,że szybko się otrząsnę i nabiorę więcej siły.:-)
Tymczasem mam dla Was Kochani propozycję spróbowania przepysznej tarty napakowanej po brzegi migdałami i śliwkami.Cudowne połączenie słodkiego z kwaśnym.Ten przepis koniecznie musi znaleźć się na Waszej liście MUST DO.Serdecznie zapraszam!
Migdałowa tarta ze śliwkami
Spód:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego,pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3
łyżki lodowatej wody
Mąkę,sól i cukier przesiać na blat kuchenny lub stolnicę.Zrobić ręką dołek na środku i wrzucić żółtka, masło i wanilię.
Końcówkami palców rozetrzeć jaka z masłem.
Następnie dużym ostrym nożem posiekać składniki aby powstała kruszonka.
Na koniec polać kruszonkę zimną wodą i szybko zagnieść ciasto rękoma.
Podsypać trochę mąką blat i rozwałkować ciasto.Wyłożyć do formy na tartę i dokładnie docisnąć.Nakuć delikatnie widelcem ciasto. Schładzać w lodówce przez około 30 minut lub w zamrażarce przez 15 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.
Na schłodzony spód wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać ryż lub groch.
Piec spód przez 10 minut,po czym zdjąć papier z ryżem i podpiekać spód przez kolejne 5-10 minut do zezłocenia.
Nadzienie:
100g masa niesolonego
125g cukru
2 jaja (roztrzepane)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175g zmielonych migdałów
50g mąki pszennej
8 śliwek umytych i pokrojonych w ósemki
1 łyżka cukru
cukier puder do posypania
Ubić masło z cukrem na gładki krem.Dodawać jaja z wanilią stopniowo miksując cały czas.
Wsypać migdały i mąkę.Wymieszać delikatnie szpatułką.
Na podpieczony spód wyłożyć migdałową masę i wyrównać łyżką.Ułożyć pokrojone śliwki dookoła.Posypać je 1 łyżką cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 45-55 minut.
Ostudzić i posypać cukem pudrem.
Smacznego!
Wygląda pysznie :)
ReplyDeleteMmm, wygląda bajecznie :)
ReplyDeleteThis tart looks very good - will definietly try to make it at home :)
ReplyDeleteAlso just wanted to thank you for a wonderful seminar in making tarts at Salt eldhús,
It was my pleasure to teach you! Wonderful people,good time! Thank you!
Delete