Wednesday, November 26, 2014

Racuchy twarożkowe z jabłkami i rodzynkami

 
W piątki u nas prawie zawsze królują rachuchy lub placki.Dzieciaczki uwielbiają każdy ich rodzaj,z bananami,z jabłkami,z płatkami owsianymi,itp.Ostatnio zrobiłam przepyszne placki z islandzkim twarożkiem wiejskim (kotasæla),prażonymi jabłuszkami i rodzynkami.Wyszły wyborne i wyjątkowo delikatne.Zapraszam!
 

Racuchy twarożkowe z jabłkami i rodzynkami

 
 
250g jabłek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
4 łyżki namoczonych rodzynek (przez 3 minuty w gorącej wodzie)
200g twarożku wiejskiego (kotasæla w Islandii) rozgniecionego widelcem
1 łyżka cukru lub do smaku
skórka otarta z połowy cytryny
2 jaja
4-5 łyżek mąki
do smażenia najlepiej olej kokosowy
 
Jabłka obrać ze skórki,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć jabłka z cukrem i cynamonem aż lekko zmiękną.
Twarożek rozgnieść widelcem,dodać cukier,skórkę utartą,żółtka z jaj i wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę,jabłka,rodzynki i wymieszać.Na koniec ubić białka i wymieszać delikatnie z powstałą masą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez około pół minuty z każdej strony.Wyłożyć na ręcznik papierowy.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
 
 

 






No comments:

Post a Comment