Thursday, March 14, 2013

Muffinki jagodowe


 
 
 
 
W Polsce podobno zima,u nas przedwiośnie,a mi tęskno za latem.Lato zawsze będzie kojarzyć mi się z lasem,z zapachem mchu i igliwia oraz z szumem drzew.Dla dziewczyny wychowanej na mazurach-las jest wszystkim.Wyobrażam sobie,że leżę na miekkim dywanie z mchu,słońce pieści moją twarz,a ja odpoczywam i myślę.Uwielbiam te chwile,żałuję tylko,że jest ich tak mało ostatnimi laty.Ach,rozmarzyłam się...powrócę na chwilę do lata i zaproszę Was na muffinki z jagodami,przepysznie miękkie,warte wypróbowania.
 
 
 
 

Muffinki jagodowe

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru demarara
3/4 szklanki mleka,można użyć mleka migdałowego
6 łyżek masła,rozpuszczonego
1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
 
 
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć formę do muffinek  ( na 12 sztuk)papilotkami.W misce połączyć mąkę,sól i proszek do pieczenia-odstawić na bok.W innej misce utrzeć jaja z cukrami na puszystą masę.Dodać masło,jogurt,mleko i ekstrakt z wanilii-dokładnie połączyć.Dodać suche składniki i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.Na koniec dodać jagody i wymieszać.Nałożyć około 2 łyżki masy muffinkowej do każdej papilotki.Posypać grubym cukrem.Piec około 20-25 minut-do suchego patyczka.Wystudzić przed podaniem.Smacznego!!  

 

 






2 comments:

  1. Uwielbiam Cie za wstęp do bloga, tzn opis Ciebie. Jesteś cudna z tym kochaniem i nie lubieniem zarazem. Prosta,konkretna i wrażliwa. Rewelacja. a muffinki jagodowe to klasyka klasyki. Must be w kuchni. Psia kostka, nigdy ich nie robiłam!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje bardzo Madzi za mile slowa!!Muffinki jagodowe sa rewelacyjne!! Pychotki! Serdecznie zapraszam!

      Delete