Moja bliska znajoma mówiła mi już dość dawno o tych bułeczkach,ale jakoś nigdy nie było mi po drodze.W końcu przyszedł czas i stwierdzam szczerze,że są to najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam.Ciasto jest niebywale puszyste i miękkie.Dzisiaj pokazywałam gotowe bułeczki moim rodzicom przez skype i też nabrali ochoty na ich zrobienie.Dlatego też tak szybko zamieszczam ten przepis ,aby mieli gotowy na jutro rano.Powodzenia Kochani i życzę smacznego!!
P.S. Przepis pochodzi z tego bloga -jednak trochę go zmodyfikowałam.
Bułeczki-świderki z twarożkowym nadzieniem i kokosem
Ciasto:
550g mąki pszennej
25g drożdży świeżych lub 14g drożdży suszonych
250ml ciepłego mleka kokosowego lub krowiego pełnotłustego
100g masła
7 łyżek cukru
2 jaja
szczypta soli
Drożdże świeże połączyć z połową mleka,cukrem i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut (w przypadku drożdży suszonych dodać je do suchych składników i nie odstawiać do wyrośnięcia).
Masło rozpuścić z pozostałych mlekiem.
Do miski wsypać mąkę,sól i wymieszać.Dodać jaja,masło rozpuszczone w mleku i wyrośnięte drożdże.Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką z hakiem przez około 10-15minut aż będzie błyszczące i gładkie i nie będzie sie kleiło do rąk.Odstawić do wyrośniecia na około 1 godziny.
Nadzienie:
500g twarogu (raz zmielonego) lub kremowego typu Philadelphia-ja użyłam kremowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej (tylko do serka kremowego)
1 jajo
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub torebka cukru waniliowego
1 laska wanilii(opcjonalnie)-ziarenka
1 łyżka śmietany lub mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 jajo roztrzepane do smarowania
3 łyżki wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni
Składniki na nadzienie wszystkie dobrze połączyć ze sobą.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarobić.Podzielić na dwie części.Podsypać na blacie trochę mąki i rowałkować dwa prostokąty.Posmarować każdy połową nadzienia.Dłuższy bok złożyć do góry, tak jakbyśmy składali kartkę papieru do połowy, a następnie górną część złożyć na dół na dwie pozostałe.Dzięki czemu powstaną 3 warsty ciasta przełożonego nadzieniem.Ciasto pokroić na paski o szerokości około 4 cm.Z jednego prostokata powinno wyjść 10 bułeczek.Powstałe paski skręcić i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do ponownego wyrośnięcia na conajmniej 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanych jajkiem.Piec około 20 minut.Jeszcze gorące posmarować lukrem i posypać kokosem.Smacznego!
Instrukcja jak zrobić bułeczki świderki:
cudnie wyglądają...od dawna mam zapisane podobne drożdżówki do zrobienia
ReplyDeleteWyglądają bardzo smakowicie! I super nadzienie;)
ReplyDelete