Lody kawowe z przepisu Nigelli Lawson (na 1 litr lodów)
300ml śmietanki kremówki
175g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki kawy instant
2 łyżki likieru kawowego lub innego (ja dałam likier orzechowy)
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz likieru i ubić na gestą pianę.Następnie dodać likier i wymieszać.Przełożyć do pojemnika plastikowego i zamrozić w zamrażalniku przez 6 godzin a najlepiej całą noc.Smacznego!!
Coffee ice cream by Nigella Lawson
300ml double cream
175g condenesed milk(sweet)
2 tablespoons instant espresso powder
2 tablespoons coffee liqueur
Whisk all the ingredients except liqueur until soft peaks form.Add coffee liqueur and mix it.Place ice creams in clean,dry plastic container and freeze it for 6 hours or overnight.Bon apetit!!
Przepis zapisałam , będę robić:) Czy te lody robią się bardzo twarde?
ReplyDeleteLody jak w zasadzie każde leżące w zamrażalniku robią sie twarde.Najlepiej wyjąc je z zamrażalnika jakieś 10 minut przed podaniem i dopiero nakładać.Smacznego życze!!
DeleteMuszą być genialne. Sama nigdy nie robiłam;)
ReplyDeleteMmm, idealne na upały :)
ReplyDeleteTe lody nie zamrazaja sie bo jest tam alkohol, sa pyszne!
ReplyDeleteNa twardą skałę nigdy się nie zamrożą z powodu alkoholu.Ale generalnie sie zamrażają i mają konsystencję lodów!
Delete