Uwielbiam domową granolę,moja pachnie migdałami i kokosem.Dziecinnie prosta do wykonania.Smakuje wyśmienicie.Odmładzjący koktajl z mleka sojowego,banana,otrębów pszennych i kakao.Daje energii na długie godziny i jest mega zdrowy.Zapraszam wszystkich na zdrowe śniadanie do łóżka :-)))
Granola o smaku migdałów i kokosa oraz koktajl czekoladowy
Migdałowo-kokosowa granola:
4 łyżki masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki wody
3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Roztopić masło i miód w garnuszku.Dodać cukier i podgrzewać około 2 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zdjąć z ognia i wlać wode.W innym naczyniu połączyć płatki,wiórki i migdały.Wlać do suchych składników maślaną mieszankę i dokładnie wymieszać.Wysypać granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec często mieszając około 25-30 minut.Ostudzić.
Koktajl czekoladowy:
250ml mleka sojowego lub ryżowego
1 banan dojrzały
1 łyżeczka kakao
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżeczka ziaren słonecznika
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.Można dodać 2 kostki lodu.Pić zaraz po zmiksowaniu.Smacznego!!
domowa granola najpyszniejsza - super !! ;)
ReplyDeleteGranola wygląda super!:)
ReplyDeleteZdrowe i smaczne :) A domowa granola to najlepsza granola z możliwych.
ReplyDeleteChcę ten koktajl!
ReplyDeletemmmm pysznie wygląda :)
ReplyDelete