Jedne z lepszych gofrów jakie kiedykolwiek jadłam.Pysznie smakują z sosem karmelowym i bitą śmietaną.Poza tym są zdrowszą wersją gofrów,gdyż zamiast tradycyjnego masła (zwykle dodawanego do gofrów),dodaje się tutaj olej kokosowy.Można go dostać w sklepach skożywczych.Zawartość mąki jest również mała.Zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania!!
Gofry czekoladowe z sosem karmelowym
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanka kakao
1,2 szklanki mielonych migdałów-można dostać gotowe w sklepie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
Do miski wsypać suche składniki-makę,mielone migdały,proszek do pieczenia i sól.W innej misce połączyć jaja,cukier,olej kokosowy i wanilię.Mleko i suche składniki dodawać na przemian do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.Nagrzać dobrze ogfrownicę i upiec gofry.Serwować od razu z sosem karmelowym i bitą śmietaną!!Smacznego!!
ja chce gofrownicę ! mmm, takie pyszne gofry :)
ReplyDelete