Już jutro wyjeżdżamy całą rodziną na wakacje-hurrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaa!! Nie mogę się już doczekać.W końcu załapiemy trochę słońca i mam nadzieję,że uda nam się choć trochę odpocząć.
A na dobry początek wakacji przepyszne cytrynowe mufinki!! Bardzo miękkie i delikatne,pachnące latem i słońcem :-)
Serdecznie zapraszam!
Mufinki cytrynowe z makiem i cytrynowym syropem
(na 12 sztuk)
250g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
115g masła
175g cukru
2 jaja
200g jogurtu naturalnego (ja użyłam AB mjolk)
50g soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny + 2 łyżki do dekoracji
14g (2 łyżki) maku
Syrop:
150ml soku z cytryny
100g cukru
Wyłożyć formę do mufinków papilotkami.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
W misce połączyć mąkę,sól,sodę i odstawić.
Do innej miski włożyć masło i cukier i utrzeć mikserem na pulchną masę.
Dodać jaja,jeden po drugim i porządnie zmiksować.Następnie wlać jogurt,sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Do masy wsypać mąkę i zmiksować mikserem do całkowitego połączenia się.
Na końcu dodać mak,skórkę z cytryny i wymieszać.
Nałożyć łyżką masę mufinkową do papilotek.Piec przez około 20 minut,do suchego patyczka.
Syrop:
Wlać do garnuszka sok z cytryny i wsypać cukier.Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zredukowania płynu.Jeszcze ciepłym syropem polewać upieczone mufinki.
Smacznego!
Aż chciałoby się porwać jedną na śniadanie :)
ReplyDelete