Tuesday, July 15, 2014

Urodzinowa pavlova z czekoladą

 
 
Moja przyjaciółka miała urodziny i zrobiłam dla niej prostą,ale przepyszną pavlovę.
Sprawdziła się wyśmienicie w roli tortu urodzinowego.
Wypróbujcie zrobić sami,a na pewno się uda i nie trzeba będzie piec skomplikowanego tortu urodzinowego.Zapraszam bardzo serdecznie!
 
 


 Urodzinowa pavlova z czekoladą

(na koło o średnicy 28cm)
210g białka kurzego ( biało z 7 jaj)
450g cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina lub soku z cytryny
500ml śmietanki kremówki
 
Dodatkowo:
100g czekolady gorzkiej
700 ml śmietany kremówki
Białka ubić na lekką pianę,ciągle ubijając dosypywać powoli po łyżce cukru aż do wyczerpania.Trwa to około 5 minut.Na koniec dodać skrobię kukurydzianą i ocet winny lub sok z cytryny-wszystko zmiksować.Powinna wyjść gęsta,lśniąca piana bezowa.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,przyłożyć duży talerz o średnicy 28cm i odrysować koło.
Wyłożyć gotową bezę na odrysowane koło i rozsmarować.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celjusza i piec w tej temperaturze przez pierwsze 5 minut.Następnie skręcić temperaturę do 150 stopni celcjusza i piec przez kolejne 1,5 godziny.
Nie wyciągając ciasta z piekarnika wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić tak ciasto do wystygnięcia.
 
Czekoladę połamać na kostki.Włożyć czekoladę ze śmietanką do garnuszka.Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Ostudzić.

Na wystudzoną bezę na środek wyłożyć ubitą śmietanę i na wierzchu polać fantazyjnie czekoladowym ganache.
Od razu serwować.Smacznego!

 
 
 



1 comment: