Tuesday, August 26, 2014

Puszyste ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

 
To będzie jeszcze wspomnienie z wakacji, a dla ścisłości wspomnienie wspaniałych polskich śliweczek  prosto ze straganu. Sama wybierałam każdą sztukę z osobna i za to właśnie lubię ryneczki.
Można samemu wybierać, przebierać i wkładać do koszyka.Poza tym owoce prosto od gospodarza smakują zupełnie inaczej niż te kupowane w sklepie.
Nie wiem czy wiecie, ale tutaj w Islandii nie ma ryneczków,targowisk na których można kupić świeże owoce i warzywa.
Jest tylko w każdy weekend otwierane targowisko (kolaport) na którym można zakupić i owszem, ale tylko ciuszki,fatałaszki i inne duperele.
Mam nadzieję, że to się niebawem zmieni, gdyż podobno utworzenie targowiska jest w planach miasta Reykjavik.Pożyjemy zobaczymy, a teraz zapraszam wszystkich serdecznie na pyszne ciasto śliwkowe!
 

Puszyste ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

150g masła
1 szklanka cukru
3 jaja
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500g śliwek
Do posypania śliwek: 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu
 
Kruszonka:
100g masła
50g cukru
100g płatków owsianych
50g mąki
1 jajo
szczypta soli
 
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę.Dodawać po jednym jajku osobno i dobrze zmiksować, aż do skończenia jaj.Następnie dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
Makę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Wsypać do masy i ostatni raz zmiksować.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na to wyłożyć gotowe ciasto.
Śliwki umyć,osuszyć,przekroić na pół i usunąć pestki.
Na przygotowanym cieście ułożyć śliwki skórką do dołu.Cukier z cynamonem wymieszać i posypać śliwki.
 
Zrobić kruszonkę.Wysypać mąkę,cukier,sól i płatki na blat kuchenny i wymieszać.Zrobić na środku dołek i wbić jajo.Masło pokroić w kostkę i włożyć do dołka.Teraz dużym nożem posiekać dokładnie wszystkie składniki tak aby zrobiła się kruszonka.Można pomóc sobie końcami palców aby powstała kruszonka.
Gotową kruszonkę posypać na śliwki.
 
Ciasto piec do suchego patyczka przez około 1 godziny w temperaturze 180 stopni celcjusza.
Smacznego!
 
 
 
 



 

1 comment: