W Islandii powoli robi się jesiennie.Dla mnie jesieni nie ma bez śliwek pod różnymi postaciami.
Ostatnio zamieśliłam posta z puszystym ciastem śliwkowym, a dzisiaj śliwkowa kruszonka pachnąca cynamonem i migdałami.Kombinacja idealna! Spróbujcie sami.Serdecznie zapraszam.
Śliwkowe crumble
115g mąki orkiszowej lub pszennej
115g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów
115g masła pokrojonego w kostkę
90g cukru z palmy kokosowej lub Xilitolu ( może być też zwykły cukier)
szczypta soli
500g świeżych sliwek,umytych,osuszonych,przekrojonych na pół i wypestkowanych
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
50g płatków migdałowych
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Śliwki (połówki) poukładać w naczyniu skórką do dołu,jedna przy drugiej.
Składniki na kruszonkę wysypać na blat i szerokim nożem siekać tak długo aż powstanie kruszonka.Na koniec można pomóc sobie rozcierając ciasto palcami.
3 łyżki cukru trzcinowego i cynamon połączyć ze sobą.Posypać cynamonowym cukrem śliwki.
Nastepnie śliwki posypać kruszonką,a na kruszonkę płatki migdałowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni celcjusza i zapiekać przez około 30 minut.
Podawać z lodami waniliowymi, imgbirowymi lub cynamonowymi.
Smacznego!
Aż mi zapachniało tymi śliwkami... :)
ReplyDeleteMmm, soczyste śliwki i chrupiąca kruszonka - to zdecydowanie coś dla mnie :)
ReplyDeleteWłaśnie takie crumble chcę zrobić ,z dużą ilością płatków owsianych i śliwek ,mmmm ,pycha.
ReplyDelete