Wednesday, June 15, 2011

Czekoladowo-orzechowy sernik

Uwielbiam serniki i postanowiłam,ze tart factory w swojej ofercie będzie miala 2 lub 3 rodzaje serniczków.Jednym z nich jest sernik orzechowo-czekoladowy.
Serniki z kremowego twarożku mają to do siebie,że są super lekkie i kremowe.Spód sernika zrobiony jest z pokruszonych ciasteczek Digestive,mielonych orzechów laskowych,cukru brązowego i masła.Natomiast reszta to serek kremowy,czekolada,jaja,mąka kukurydziana oraz likier pomarańczowy.Dopieszczeniem całości jest cieniutka warstwa z czekolady.Dekoracja zrobiona z prażonych orzechow laskowych i białego lukru.Poniżej widac wyniki mojej pracy.Jak myślicie??  Skusi sie ktoś na taki smakołyk??



Składniki na spód (forma okrągła o średnicy 23 cm):
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników Digestive (ja kruszę w malakserze)
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki jasnego cukru trzcinowego (może byc demarara)
  • 60g niesolonego masła(stopionego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na masę serową:
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 170g czekolady deserowej,posiekanej
  • 450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej-najlepiej typu Philadelfia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić skrobią ziemniaczaną)
  • 1/2 szklanki likieru orzechowego -Frangelico (można w ogóle nie dodawać alkoholu)bądź likieru pomarańczowego.
  • 2 duże jaja
Składniki do dekoracji:
  • 100g czekolady deserowej połamanej
  • 50ml śmietanki kremówki
  • uprażone i obrane orzechy laskowe
Rogrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza i natłuścić formę.Wymieszać razem pokruszone herbatniki,orzechy i cukier trzcinowy.Dodać stopione masło i ekstrakt z wanilii-dokładnie wszystko połączyć.Rozłożyć ciasto na dnie tortownicy ,docisnąć i piec 7 min w rozgrzanym piekarniku.Odstawić do ostygnięcia.Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni celcjusza.
Podgrzać kremówkę nie doprowadzając jej do wrzenia.Zalać posiekaną czekoladę i mieszać delikatnie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Utrzeć twaróg do puszystej konsystencji.Stale ucierać i dodawać partiami cukier .Dodać skrobię kukurydzianą.Powoli dolać likier,a nastepnie stale mieszając wbijać po jednym jajku.Na koniec wlać mieszaninę czekoladową i dokładnie wymieszać.Przełożyć masę twarogową na podpieczony spód i piec 30 minut.Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostawić sernik w środku przez następne 30 minut.Wyjać sernik z piekarnika do ostygnięcia po czym wstawić na noc do lodówki.
Uwaga!!Tortownica musi być bardzo szczelna,gdyż masa serowa jest bardzo rzadka.
Następnego dnia zrobić dekorację.Rozgrzać śmietanę w garnuszku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia.Ciepłą polewę wyłożyc na sernik,poukładać fantazyjnie uprażone orzechy.Można zrobić esy floresy gęstym lukrem.
Smacznego!!!