Monday, April 29, 2013

Bułeczki pszenne na maślance

 
Przepis na te bułeczki cierpliwie czekał na swoją kolej,aż się doczekał.Ostatnio mam jazdę na drożdżowe ciasto i powstają różne jego wariacje.Bułeczki na maślance są przepysznie delikatne,idealne na śniadanie lub nawet do obiadowej zupy.Moje dzieci zajadają je z samym masłem lub z nutellą.Zachęcam wszystkich do wypróbowania.Fantazyjny splot bułeczek wydaje się być skomlikowany do wykonania,a w rezultacie sztuka polega na zrobieniu pentelki i podłożeniu jednego końca pod spód a drugiego na wierzch.W załączniku filmik instruktarzowy.Serdecznie zapraszam!
 
 
 

Bułeczki pszenne na maślance

(na 16 sztuk)
 
3/4 szklanki wody ciepłej
3 łyżki cukru
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych lub 25 g drożdży świeżych
3/4 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
1 jajo roztrzepane
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 i 1/2 szklanki mąki
 
Dodatkowo:
1 jajo,1 łyżka wody do smarowania
mak i sezam do posypania
 
Drożdże,cukier i wodę dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do miski wrzucamy maślankę,jajo,masło,sól i wyrośnięte drożdże.Wymieszać  delikatnie ręcznie lub na małych obrotach mikserem z końcówką z hakiem.Powoli dodawać mąkę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut,aż ciasto będzie odchodzić od ręki i od miski.Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarobić ręką.Podzielić na dwie części,a każdą część podzielić na 8 części.Z każdej części uformować bułeczki według tego filmiku instuktarzowego lub zrobić proste okragłe bułeczki.Przykryć sciereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajem z wodą i posypać makiem lub sezamem.Piec w gorącym piekarniku około 20 minut.Ostudzić.Smacznego!