Sunday, June 17, 2012

Strucla cytrusowa z nadzieniem serowo-makowym

Strucle serowe sprawiają,że przypomina mi się moje dzieciństwo i sklepy SPOŁEM, w których to można było zakupić pyszną stuclę z twarogiem,dżemem lub ciasto drożdżowe z kruszonką pieczone w dużej blasze.Trzeba było być wcześnie w sklepie,bo popyt był duży,a im świeższa strucla tym lepsza.Nie raz udało się kupić jeszcze gorącą struclę.Często nie mogłam się doczekać na kawałek drozdżówki i chciałam od razu teraz,zaraz,w tej chwili.Mama szybko gasiła moje pragnienie krótkim:zjemy w domu,a droga do domu wydawała się być niesamowicie długa.Po powrocie w domu było święto-na stół lądowała strucla,a do tego kubek z mlekiem.Pełnia szczęścia!Smaki dzieciństwa już chyba zawsze bedą wracać.
A pamiętacie te okropne kolejki w sobotę rano za chlebem?? Trzeba było zakupić przecież chleb na cały weekend,bo wszystko było zamknięte w niedzielę.Co to były za czasy!
A wracając do strucli znalazłam fajny przepis na struclę z twarożkiem i makiem.Wychodzi puszysta,pachnąca cytrusami i makiem.Zachęcam do wypróbowania!  




Składniki:

Ciasto:
 5-6 szklanek mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki drożdży instant
2 jaja+1 jajo do posmarowania
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy,1 cytryny i 1 limonki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
125ml lekko podgrzanej wody

Nadzienie:
1 szklanka kremowego twarożku
2 duże żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka rodzynek
2/3 szkalnki maku






Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.Zostawić do wyrośnięcia-5 minut.Do dużej miski wlać sok z pomarańczy,jaja,cukier,masło pokrojone w kostkę,skórki z cytrusów i sól.Wszystko dokładnie wymieszać i do tego dodać wyrośnięte drożdże-połączyć.Do połączonych składników dodać 5 szklanek  mąki i wyrabiać ciasto przez mniej więcej 5 minut.Gdyby się okazało,że ciasto jest zbyt luźne dodać więcej mąki.Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy zacznie odchodzić od ścianek,ale wciąż będzie klejące.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia-na około 1 godzinę.W tym czasie robimy nadzienie.Twarożek,żółtka,cukier puder i ekstrakt z wanilii dokładnie wymieszać rózgą i połączyć wszystkie składniki.Na koniec dodać mak i rodzynki.

Ciasto wyjąć na opruszoną stolnicę lub blat stołu.Najlepiej podzielić na pół i zrobić dwie strucle.Ja zrobiłam jedną mega struclę,ale to był błąd.Rozwałkować każdą część ciasta na prostokąt o grubości 2-3 mm.Rozsmarować na każdym prostokącie nadzienie zostawiając 1,5 cm na brzegach bez nadzienia.Zwijamy struclę dokładnie,a końce zawijamy pod spód.Ja robiłam 6 nacięć po jednej stronie strucli i odwracałam nacięte kawałki tak aby widać było farsz,ale to nie jest konieczne.
Sugerowałabym tylko zwinąć struclę i zostawić do ponownego wyrośnięcia około 45 minut.Wyrośnięte strucle posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w rozgrzanym piekarniku około 30-40minut  w 200 stopniach celcjusza.
Dokładnie ostudzić przed krojeniem.

Smacznego!