Thursday, May 31, 2012

Rogaliki kokosowe z nadzieniem z mango

Nie mogłam im się oprzeć i nie mogłam długo czekać na ich wykonanie.Znalazłam je na blogu addio pomidory-zakochałam się po uszy i nie żałuję.Zrobiłam je trochę inaczej niż autorka przepisu i dodatkowo posypałam je grubym cukrem i polukrowałam.Wyszły wybornie.Tylko mam z nimi jeden problem,nie mogę przestać ich jeść-takie dobre!!Warte grzechu!Serdecznie zapraszam!!




Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto:
425g mąki tortowej
60g masła miękkiego
3 żółtka
205g mleka kokosowego
3 g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
70g cukru trzcinowego lub zwykłego

Nadzienie:
1 mango świeże lub mrożone (355 g po obraniu i pokrojeniu)
30g likieru Cointreau (3łyżki)
sok z 1 limonki lub cytryny
30 g brązowego cukru lub wiecej do smaku

Dodatkowo:
1 jajo do smarowania
wiórki kokosowe do posypania
cukier kryształ do posypania
lukier z cukru pudru i mleka





Ciasto i nadzienie przyrządziłam dzień wcześniej.Następnego dnia tylko piekłam i lukrowałam.
Mąkę przesiać do miski,dodać drożdże,cukier i sól.Zrobić zagłębienie w mące i wbić żółtko a potem mleko kokosowe.Zarobić ręką do całkowitego połączenia składników.Następnie dodać miekkie masło i wyrabiać ciasto około 5 minut aż będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu przez około 60-90 minut aż podwoi swoją objętość.Ja zostawiłam ciasto owinięte folią przeźroczystą na całą noc.

Nadzienie.Obrane i pokrojone mango włożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać likier i sok z limonki lub cytryny.Gotować aż wszystkie składniki się rozpuszczą i mango będzie miękkie.Zmiksować wszystko blenderem i wlać ponownie do garnka.Na małym ogniu gotować tak długo aż masa zredukuje się i powstanie gęsty mus.Jak będzie za mało słodki dodać cukier.Schłodzić w lodówce najlepiej na noc.

Podzielić wyrośnięte ciasto na 4 części.Każdą część rowałkować.Przyłożyć duży talerz i odrysować koło.Podzielić koło na 8 trójkątów.Każdy trójkąt posmarować marmoladą.W moim przepisie na rogaliki pólfrancuskie można podejrzeć zdjęcie jak podzielić koło.
Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego brzegu.
Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia-60 minut.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Po godzinie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem,posypać wiórkami kokosowymi i cukrem.
Piec na złoty kolor około 25-30 minut.

Jeszcze ciepłe polukrować lukrem zrobionym z 6 łyżek mleka i cukru pudru-ja zawsze składniki dodaję na oko.

Smacznego!!