Wednesday, January 14, 2015

Szarlotka z kruszonką

 
Ciasta z jabłkami uwielbiam pod każdą postacią.Najlepiej jest używać do szarlotki kwaśnych jabłek.
Ja niestety nie mogłam dostać kwaśnych jabłek i użyłam średnio słodkich.
Jabłka posypałam tylko cynamonem do smaku.
Wyszła  przepyszna maślana szarlotka ze świeżymi jabłkami.Serdecznie zapraszam do pieczenia!

Szarlotka z kruszonką

 
250g masła
3 szklanki mąki
1 jajo
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii do smaku
1,5 kg jabłek
 
lukier do polania na wierzch:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody wrzącej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Masło,jajko,żółtka,mąkę,cukier i proszek do pieczenia włóżyć do jednej miski.Palcami wyrabiać ciasto w taki sposób,aby zrobiła się kruszonka.Robimy to szybko,gdyż długie wyrabianie ciasta powoduje,że ciasto będzie twarde.Jak ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.Uwaga!
 Nie dodawać zbyt dużo,gdyż ciasto po upieczeniu będzie twarde.Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i delikatnie mieszamy.Odkładamy na bok nie całą połowę ciasta do posypania na owoce.
Dużą blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.Resztę ciasta-kruszonki  niedbale rozrzucamy na blasze,tak aby kruszonka zakryła dno.Jednak dno nie musi być dokładnie zakryte wszędzie.Jak bedą szpary nic się nie dzieje.
Jabłka obrać ze skórki,usunąć gnaizda nasienne i pokroić na ćwiartki.Na rozrzuconej kruszonce układamy ćwiartki jabłek  jedną obok drugiej.
Resztą kruszonki posypać jabłka.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni celcjusza przez około 45-50 minut do złotego koloru.
Po upieczeniu polukrować ciasto lukrem.
Składniki lukru dobrze połączyć za pomocą rózgi.
Kroić dobrze ostudzone ciasto.

Smacznego!!