Sunday, April 1, 2012

Mazurek morelowo-daktylowy z bezową chmurką

 
 
Kolejny wypróbowany mazurek z lawendowego domu wyszedł nieziemsko.Troszeczkę  go zmodyfikowałam  zastępując suszone figi daktylami.Ten mazurek bardziej mi smakował niż ten waniliowy,ale tylko z tego powodu,że jest mniej słodki-owoce nadają świeżego owocowego aromatu.Wyszło przepysznie!! Zachęcam do wypróbowania!!





Mazurek morelowo-daktylowy z bezową chmurką

Składniki:
Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 85 g masła zimnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 duże żółtko
  • skórka otarta z połowy cytryny

Wierzch:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 suszonych moreli
  • 6 suszonych daktyli
  • 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Spód wykonanie:
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.

Wierzch wykonanie:
Sok z pomarńczy zagotować i zalać nim suszone owoce.Zostawić do ostygnięcia a następnie odsączyć na sitku.Odsączone owoce pokroić w paseczki.Białka z solą ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z pomarańczy.Pianę delikatnie połączyć z pokrojonymi owocami.Wyłożyć gotową masę na podpieczony spód .Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni celcjusza przez około 10-15 minut.Po wyjęciu ostudzić.

Smacznego!!