Sunday, October 21, 2012

Pleśniak-klasyczny-prosty

Pleśniak to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.Myślami wracam do kuchni moich rodziców w typowym bloku,początek lat 90-tych.Często zamykałam się w kuchni i robiłam coś słodkiego.Niby miała to być niespodzianka,ale i tak wszyscy wiedzieli,że coś sie knuje za zamknietymi drzwiami.Tym bardziej,że cudownego zapachu wydobywającego się z piekarnika nie dało się ukryć.Przepis pamiętam dostałam od mojej przyjaciółki Iwonki,która mieszkała w klatce obok i na  zawsze zagościł w moim słodkim repertuarze.Nadal  posiadam oryginalny przepis napisany ręką Iwonki.
To ciasto zawsze się udawało,a po jakimś czasie stałam się ekspertem w jego wykonaniu.Muszę się przyznać,że bardzo dawno go nie robiłam,aż w końcu przyszedł taki dzień,że musiałam odświeżyć wspomnienia.Oto on- pleśniak w całej okazałości.Kruche ciasto dwojakiego rodzaju i cudowny dżem z czarnej porzeczki.Na wierzchu beza posypana ciastem kakowym.Pychota!Zapraszam na podróż ze mną do przeszłości.
 
 
 

Pleśniak

 
 
3 szklanki mąki pszennej
200g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja (oddzielić żółtka od białek)
2 łyżki cukru
2-3 łyżki kakao
szczypta soli
1 szklanka cukru na bezę
dżem z czarnej porzeczki bądź też inny
 
 
Mąkę,masło,sól i proszek do pieczenia posiekać nożem na stolnicy.Dodać zółtka i 2 łyżki cukru.Zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao i jeszcze raz porządnie wyrobić ciasto.Zawinąć oba ciasta w folię przeźroczystą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.
Wyłożyć prostokątną formę papierem do pieczenia.Wyjąć jasne ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Rozłożyć równo na blasze.Na rozłożone ciasto wyłożyć łyżką dżem porzeczkowy i rozsmarować równo.Na dżem zetrzeć 3/4 ciasta ciemnego i równo rozłożyć.Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec około 30 minut.W tym czasie ubić pianę z białek,pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru.Beza musi być bardzo gęsta.Zetrzeć 1/3 ciemnego ciasta na wierzch.Skęcić temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ciasto około 30 minut.Kroić po dokładnym wystudzeniu.Smacznego!