Friday, March 20, 2015

Bezy


Bezy zrobione w domu smakują zupełnie inaczej niż te sklepowe.Gwarantuję Wam.Można je zajadać same lub dodać do kremu,albo też przełożyć ulubionym kremem.Wszystkie opcje wychodzą doskonale.Na początek przepis na najlepsze bezy ze znanej paryskiej cukierni Laduree.
Zapraszam bardzo serdecznie!

Bezy

(na około 20-22 sztuki)

120g cukru pudru
120g cukru zwykłego
4 białka z jaj

Piekarnik rozgrzać do 100 stopni celcjusza,  nie więcej.
Do miski wlać białka i ubijać aż powstanie lekko ubita piana.Dodawać po 1 łyżce zwykły cukier aż do wykończenia.Ubić na bardzo sztywną i lśniącą bezę.
Dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać szpatułą.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdkę.Wyłożyć papierem do pieczenia 2 blachy.
Wyciskać małe bezy.
Piec a w zasadzie suszyć bezy 2 i pół godziny.
Smacznego!