Saturday, April 11, 2015

Chleb piernikowy


Jeśli chodzi o ten chleb to robię go już w zasadzie od kilku lat i za każdym razem moje dzieciaki go wręcz uwielbiają.Dodaje się do niego przyprawy podobne jak na piernik stąd też taka nazwa.Smakuje wybornie sam w sobie albo jak kto woli z masłem,z dżemem lub miodem.Szklanka mleka też by się do niego przydała.Zachęcam do wypróbowania!

Chleb piernikowy

175 ml miodu
100 g cukru brązowego
175 ml wody
250 g mąki pszennej
1 jajo 
1 żółtko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej w proszku
1 łyżeczka imbiru
3/4 łyżeczki goździków w proszku

Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza. Wysmarować keksówkę masłem.
W garnuszku doprowadzić do wrzenia miód z wodą i gotować 5 minut.Zdjąć z ognia i wsypać 125 g 
( połowę) mąki i rózgą energicznie wymieszać.Odstawić na bok.
W innej misce ubić chwilę jajo i żółtko.Dodać miodową miksturę i zmiksować krótko mikserem.
Przesiać drugą część mąki i wszystkie przyprawy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.Dodać do masy i krótko zmiksować.
Wylać do keksówki.Piec przez około 45 minut do suchego patyczka.
Smacznego!