Wednesday, June 27, 2012

Tarta czekoladowa-idealna

Ta tarta czekoladowa według mnie bije wszystkie inne na głowę.Jest idealna.Co prawda wyszedł mi trochę za gruby spód,ale to tylko dlatego,że wybrałam złą średnicę formy do tarty.Nastepnym razem na pewno użyję większej.Dla tych co lubią czekoladę będzie to nieziemska uczta.Spód tarty bardzo kruchy a nadzienie aksamitnie czekoladowe,rozpływające się w ustach.Przekonajcie się sami.Serdecznie zapraszam! :-))))







Składniki na formę o średnicy 28cm:

Spód:
125g masła
100g cukru pudru
250g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki zimnego mleka
szczypta soli

Nadzienie:
140g masła
4 łyżki kako przesianego
150g czekolady (70% masy kakaowej)
szczypta soli
4 jaja
200g cukru
3 łyżki golden syrup
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany


Spód.Masło,cukier i sól umieścić w malakserze i miksować aż składniki nabiorą kremowej konsystencji.Dodać mąkę i żółtka.Miksować do momentu aż powstanie kruszonka.Na koniec dodać mleko i jeszcze chwilę miksować do powstania zwartego ciasta.Można ręcznie wyrobić ciasto przez utarcie masła z cukrem i solą,a następnie dodanie reszty składników i szybkie wyrobienie ciasta. 
Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.Nakłuć ciasto widelcem.Wstawić formę z ciastem do lodówki na przynajmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza i podpiec spód przez około 15-20 minut-do złotego koloru.Wyjąć do lekkiego ostudzenia.

Nadzienie:
Masło,czekoladę,kakao i sól umieścić w szklanym naczyniu i wstawić do mikrofalówki na koło 2 minuty-do całkowitego rozpuszczenia składników ( można rozpuścić składniki w kąpieli wodnej).Po wyjęciu z mikrofalówki rózgą dokładnie wymieszać składniki, aby się połączyły.Odstawić na bok.
W innej misce ubić jaja z cukrem do uzyskania lekkiej kremowej konsystencji.Następnie dodać golden syrop ze śmietaną i zmiksować.Na koniec dodać czekoladową miksturę (wcześniej rozpuszczoną w mikrofalówce) i dokładnie wymieszać rózgą albo szpatułką.
Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód.Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni celcjusza około 40-45 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawić tartę do ostudzenia przez około 45 minut.Wierzch na pewno popęka,ale tak ma być.

Smacznego!!