Wednesday, November 6, 2013

Paris-Brest

 
Paris-Brest to jest ptysiowe ciastko z pralinowym kremem.Zostało stworzone w 1891 roku na cześć rajdu rowerowego z Paryża do Brest w Bretani i spowrotem do Paryża.Cała trasa rajdu miała aż 1200km.
Kształtem ciastko przypomina koło.Przepyszny krem pralinowy i dobrze wypieczone ciastko ptysiowe to jest to! Bardzo popularne w Paryżu!Zapraszam serdecznie!
 

Paris-Brest

(na jedno duże ciastko o średnicy talerza obiadowego)
 
Ciasto parzone (ptysiowe):
 
60g masła pokrojonego w kostkę
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
85g mąki pszennej przesianej
3 małe jaja
płatki migdałowe do posypania
 
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni celcjusza.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować ołówkiem koło.
 
Do garnka włożyć masło,115 ml wody,cukier i sól.Zagotować na małym ogniu.Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i  szybko ubijać drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Podgrzewać jeszcze raz na małym ogniu i ubijać łyżką przez około 30 sekund do momentu kiedy ciasto będzie odstawać od garnka.Odstawić do ostudzenia.
 
Do wystudzonego ciasta dodawać jaja jedno po drugim i miksować.Gotowe ciasto po podniesieniu końcówek od miksera powinno spływać  jak wstęga ( ale nie może też być zbytnio lejące).
 
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.Wycisnąć na papierze koło,a następnie drugie obok.Trzecie koło wycisnąć na górze pomiędzy jednym i drugim kołem.Posypać płatkami migdałowymi.
 
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut.Wystudzić i przekroić na pół.
 
Pralinowy krem:
 
175g masła o temperaturze pokojowej
300g Creme Patissiere
 
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
Masło i pastę pralinową zmiksować na gładką,puszystą masę.Dodać creme patissiere i jeszcze raz zmiksować aż masa się dobrze połączy.
 
Gotowy krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdkę i szprycować na przekrojne koło aż do wyczerpania.Przykryć drugim kołem i posypać cukrem pudrem.
 
Creme Patissiere:
 
2 duże żółtka
23g. mąki kukurydzianej
50g. cukru
235  ml mleka pelnego
1/2 laski wanilii
35 g. masła niesolonego



Zmiksować żółtka,mąkę kukurydzianą i połowę cukru aż do uzyskania jasnego,kremowego koloru.
Mleko wlać do garnuszka,dodać waniliowe nasionka (należy przekroić wanilie wzdluż i zeskrobać ostrym nożem nasionka) i pozostały cukier,zagotować,po czym zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mlecznej mikstury (gorącej)wlać do zmiksowanych jaj i dokładnie zmiksować.
Następnie powyższą mieszankę dodać do reszty mleka w garnku i zagotować ciągle mieszając.Gotować około 2 minut nie przerywając mieszania najlepiej rózgą metalową.Do ciepłej jeszcze masy wrzucić masło i dobrze wymieszać.Gotowy krem przełożyć do innego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą (inaczej powstanie korzuch jak na zimnym budyniu).Dobrze schłodzić.
Smacznego!