Sunday, October 23, 2011

Muffiny z białą czekoladą,jagodami i malinami

Muffinki zawsze miały duże grono zwolenników- mam nadzieję,że i tym razem.Muffinki z białą czekolada,jagodami i malinami są wyjątkowe.Nadają się na super okazje jak i na popołudniowy niedzielny deser do kawy.Smakują bajecznie,po trosze słodko dzięki czekoladzie i kwaskowato za sprawą owoców.Najlepiej zrobić je z dwóch porcji bo szybko znikają :-) 


Składniki ( porcja na 12 muffinków):
  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 120g białej czekolady (posiekanej na małe kawałeczki)
  • 1 jajo
  • 180 ml mleka pełnotłustego
  • 125 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 75 g mrożonych malin (można dodać świeżych)
  • 75 g mrożonych jagód (można dodać świeżych)
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Wysmarować formę do muffinek na 12 sztuk lub też wyłożyć papierowymi foremkami.
Połączyć mąkę,proszek do pieczenia,cukier i czekoladę w dużej misce.Dodać rozmącone jajko,mleko,masło i esencję waniliową.Nakładać łyżką do przygotowanej wcześniej formy,do ciasta powkładać owoce i wciskać do środka.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.Można serwować muffinki posypane wcześniej cukrem pudrem.
Smacznego!