Thursday, April 5, 2018

Mazurek migdałowy z prażonymi migdałami i białą czekoladą







Dawno mnie tutaj nie było,chyba z dwa lata, a to z kilku powodów.
Troszkę pozmieniało się w mojej głowie odnośnie jedzenia.Przestawiłam się na zdrowsze jedzenie,zaczęłam stosować detoks dwa razy w roku.Czuję się lekko na zdrowym jedzeniu,moja cera się poprawiła,nie wspominając już o zbędnych kilogramach.
Jak to w życiu bywa miewam grzeszki i nie odmawiam sobie ciasta w święta czy przy okazji jakiejś uroczystości.Staram się nie jeść wieczorami, a w zamian popijać zielone koktajle.Będę pisać o mojej przemianie na blogu i pokazać, że są też zdrowe słodycze, które smakują równie dobrze jak te tradycyjne z białego cukru.Jeśli chcecie to moje wytrawne przepisy na pyszne zupy i zdrowe dania też mogą znajleźć się na blogu.Dajcie znać czy jesteście tym zainteresowani. 
Dzisiaj jednak przedstawię mazurek który zrobiłam na święta wielkanocne.Mega słodki i mega grzeszny,ale za to przepyszny.Smakuje jak francuski makaronik na kruchym cieście.Wypróbujcie a nie będziecie żałować!!


Mazurek migdałowy z prażonymi migdałami i białą czekoladą


Spód:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
85g masła zimnego
1 łyżka śmietany 18%
1 żółko
skórka otarta z połowy cytryny

Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubo i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.Ostudzić.

Masa migdałowa:

6 białek
300 g szklanki mąki migdałowej-mielonych migdałów
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki cukru  kryształ
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów


Polewa:
200 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
100g płatków migdałowych

3  białka, cukier puder, ekstrakt migdałowy i makę migdałową wymieszać do uzyskania pasty migdałowej .
Pozostałe 3 białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier kryształ, stopniowo łyżka za łyżką.
W trzech turach połączyć ubitą pianę z pastą migdałową.Uzyskaną masę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.Piec w temperaturze 160 stopni celcjusza przez 45 minut.Wystudzić.
Podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni.

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na upieczony mazurek.Całość posypać podprażonymi migdałami.Smacznego!!