Sunday, June 29, 2014

Truskawkowe miniserniczki z nutą cytrynową

 
Mini serniczni truskawkowe z cytrynowym posmakiem są obłędnie pyszne.Spód kruchy a w środku delikatny serniczek.Na wierzchu galaretka ze świeżych truskawek.Idealne do popołudniowej kawki w ogrodzie lub na patio.Serdecznie zapraszam!
 
 

Truskawkowe miniserniczki z nutą cytrynową

 na około 15 sztuk
 
Spód:
90g masła
3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
szczypta soli
150g mąki
 
Przygotuj formę na mufinki i wyłóż papilotkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik do 200 stopni celcjusza.
Masło,wodę,olej,cukier i sól umieść w szklanym żaroodpornym naczyniu.Włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.Kiedy masło zacznie brazowieć na brzegach należy wyjąć naczynie.
Do gorącego płynu wsypać makę i bardzo energicznie i ostrożnie (aby się nie oparzyć) wymieszać wszystko na gładką masę.Gotowe ciasto rozsmarować na blasze i upiec w piekarniku na złoty kolor,  przez około 15 minut.
Upieczone kruche ciasto wyjąć i ostudzić a następnie rozdrobnić na kruszonkę w malakserze.
Gotową kruszonkę nakładać łyżką do przygotowanych mufinkowych foremek i dociskać na gładko za pomocą łyżki.
 
Serniczkowe nadzienie:
500g czysty (hrein) skyr lub inny kremowy serek np.typu philadelphia
150g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 jaja
2 łyżki soku z cytryny
200ml  śmietany kremówki
 
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni celcjusza.
Kremowy serek zmiksować na gładką,kremową masę z cukrem i skórką z cytryny.
Dodać jajka i zmiksować ponownie.Na koniec wrzucić śmietankę i sok z cytryny-ostatni raz zmiksować.
Gotową serkową masę nakładać na wyłożone spody.
Piec w piekarniku przez 20-25 minut.Po wyjęciu serniczki będą wydawać się nazbyt luźne,ale po wystygnięciu i schłodzeniu w lodówce bedą idealne. 
 
Truskawkowa galaretka:
200g truskawek
4 łyżki cukru
1 listek żelatyny
 
Listek żelatyny moczyć w zimnej wodzie przez około 5 minut.W tym czasie truskawki zmiksować w malakserze lub blenderze na puree.Wlać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.Namoczoną żelatyne odcisnąć z nadmiau wody i wymieszać z gorącym puree do całkowitego wystudzenia.Ostudź truskawkową masę i lekko tężejacą galaretkę nałóż na wierzch serniczków.Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Smacznego!