Wednesday, January 18, 2012

Tort bezowy z bitą śmietaną i nadzieniem orzechowo-rumowym z nutą pomarańczową

Ten piękny torcik bezowy zawsze robię wtedy kiedy mam ekstra białka w lodówce po wczesniejszych wypiekach.Po co biedulki mają sie zmarnować jak można zrobić niezły użytek.Torcik ten jest bardzo słodki z racji samej bezy,ale również dzieki nadzieniu orzechowo-rumowemu i samej bitej śmietanie.Wierz udekorowałam czekoladą i gotowymi kulkami karmelowymi.Bezowy torcik zawsze wychodzi i jest hitem na stole!!Gorąco polecam!!!!
Zapomniałam dodać,że jest to mój pierwszy zamieszczony autorski przepis!!





Składniki:

Bezowe blaty:
  • 250g białek
  • 300g cukru
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny

Orzechowo -rumowe nadzienie: 
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki rumu
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g orzechów włoskich posiekanych
  • 50g rodzynek
  • 1 czubata łyżka stratej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • dodatkowo śmietanka 30%


Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.

Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.

Nadzienie orzechowo-rumowe:W rondlu zagotować śmietankę z cukrem.Dodać rum,orzechy,rodzynki,skórke i cynamon i mieszając znów zagotować.Zmiejszyć ogien i wciąż gotować aż masa zgestnieje-około 2 -3 minuty.Jesli masa jest zbyt gesta należy dolać śmietanki.

Bita smietana: Do miski wlać 500ml śmietanki i około 3 łyżek cukru pudru.Miksować do uzyskania sztywnej śmietany.

Na gotowy blat bezowy rozsmarowywujemy ostudzone nadzienie orzechowo-rumowe.Na nadzienie rozsmarowujemy ubitą śmietanę.Nakładamy kolejny blat bezowy i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kulkami karmelomymi.

Smacznego!!