Thursday, October 11, 2012

Klasyczne shortbread z cynamonem

Ponownie dawno mnie nie było,a to za sprawą ciągnącego się choróbstwa.Nie chce się odczepić diabelstwo.Jak mnie trochę puszcza,to chłopcy zaczynają chorować,i tak w kółko.Mam nadzieję,że to niedługo minie.:-))
My tu gadu gadu,a czas ucieka.Poniższa propozycja pochodzi z przepisu szkockiej babci,więc można być pewnym,że jest to czysta klasyka shortbread.Babcie szkockie używały mąki ryżowej,ale można też zamiennie użyć mąki kukurydzianej albo nawet ziemniaczanej.Jednakże jak komuś zależy na czystej klasyce radziłabym dodać mąkę ryżową.Serdecznie zapraszam i życzę wielu filiżanek kawki z chrupiącym maślanym ciasteczkiem!
 


 
 
 

 

Klasyczne shortbread z cynamonem

 
250g mąki pszennej
100g cukru
plus trochę więcej do posypania na wierzchu
250g masła niesolonego
125g mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki cynamonu
 
 
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
 
W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę.Dodać cynamon i wymieszać.Przesiać mąki i stopniowo dodawać do maślanej masy ciągle miksując.Gdy masa się połączy, rękoma uformować dysk i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach  podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5-6 mm.Wycinać dowolne kształty i układać na blachach.Piec około 15-20 minut.Muszą być złote,nie brązowe .
Smacznego!