Tuesday, August 28, 2012

Clafoutis czereśniowe

Deser pochodzący z Francji,z prowincji Limousin,rozpowszechniony  w całej Francji w XIX w.
W Limousin hodowano dużo odmian czereśni i zapewne hodują  je do dzisiaj.Trzeba było coś z tymi pieknymi owocami robić.Gospodynie domowe wymyśliły więc bardzo prosty deser na bazie jaj,mleka i mąki.Serwuje się go najlepiej jeszcze ciepłego.Można użyć czereśni z kompotu,jednak wtedy należy dobrze je odsączyć.Zachęcam do wypróbowania!!
 
 

 
 
 

Clafoutis czereśniowe 

 
Składniki na formę do tart o średnicy 22cm:
 
  • 75 g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 4 jaja
  • 300ml mleka
  • 500g czereśni świeżych wydrylowanych lub z kompotu
  • cukier puder do posypania
 
 
Ustawić  piekarnik na 220 stopni celcjusza.Wysmarować formę do tarty lub naczynie żaroodporne olejem.Włożyć naczynie do piekarnika aby sie nagrzało.
 
W dużej misce pomieszać mąkę i cukier.Wbijać jaja jedno po drugim i używając ręcznego miksera dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mleko i też zmiksować.Wsypać odsączone owoce i wymieszać.Z nagrzanego piekarnika wyjąć naczynie,wyłożyć ciasto z czereśniami i szybko wstawić spowrotem do piekarnika.Piec 30 minut.Wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut.Posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!!