Friday, August 30, 2013

Crêpes Suzette

 
 
Klasyka klasyki,przepyszne naleśniki francuskie z sosem pomarańczowym.Podlane podgrzanym likierem pomarańczowym dają niesamowite wrażenia estetyczne i smakowe.Moje naleśniki niestety nie zostały podlane likierem,gdyż zostały zrobione dla dzieci.Bez likieru też wyszły przepysznie.Dla miłośników cytrusowych smaków będzie to nie lada gratka!! Serdecznie zapraszam.
 
 

Crêpes Suzette

(na około 10 sztuk)
 
Crêpes:
250g mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 jajo
2 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
 
Mąkę,jajo,sól i 1 szklankę mleka zmiksować.Następnie stopniowo dodawać roztopione masło.Na koniec dodawać drugą szklankę mleka.Gdyby ciasto okazało się zbyt gęste dodać więcej mleka.Zostawić ciasto do odpoczęcia na około pół godziny.Usmażyć cieniutkie naleśniki.
 
 
Sos pomarańczowy:
1 pomarańcza
50g cukru
100ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
80ml likieru pomarańczowego
 
 
Wykonanie sosu.
Obrać pomarańczę usuwając białe błonki i posiekać miąższ.Do rondla wrzucić posiekany miąższ,sok z pomarańczy,startą skórkę i cukier.Podgrzać do zagotowania.Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty i zredukuje sie do połowy.Gotowym syropem polewamy złożone w kopertę naleśniki.Do rondla w którym robił się sos,wlać likier.Podgrzewać 2-3 minuty.Po czym polać naleśniki i podpalić.
Smacznego!!