Monday, November 30, 2015

Domowa nutella





Z przerażeniem czytam etykiety na produktach spożywczych i odkrywam różne dziwnie brzmiące dodatki.Nie wspomnę już o reklamach,które kuszą kolorami, pięknymi obrazkami, gdzie wszyscy są zdrowi i piękni.Sztuczki speców od reklamy działają, na nasze nieszczęście,a my karmimy świństwem nasze dzieci.I to boli mnie najbardziej.
Moje dzieciaki uwielbiają nutellę,a w szczególności omlet z jej dodatkiem.Kupowałam nutellę aż do czasu jak przeczytałam kilka artykułów i sama przyjżałam się bliżej składowi.Poniżej skład nutelli i gdzie te orzechy w niej??Sam cukier,mleko w proszku i olej palmowy.Orzechy stanowią zaledwie 13 %.
Przestałam kupować nutellę i Was do tego zachęcam.Proponuję zrobić nutellę samemu z prawdziwych orzechów i prawdziwej czekolady,bez cukru.Wypróbujcie a nie będziecie żałować!



 Skład nutelli



Myndaniðurstaða fyrir nutella skład



   Domowa nutella

(na 1 słoiczek)

100g orzechów laskowych
200g czekolady gorzkiej lub półsłodkiej
miód do smaku (ja dałam 2 łyżki)

Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Orzechy wyłożyć na papier.Piec przez około 10 minut aż zaczną wydawać zapach.
Wyjąć orzechy z piekarnika i ostudzić.Orzechy przesypać w ściereczkę,zwinąć ją do góry i orzechy rolować w ścierce tak aby skórka z nich zeszła.Jak zostanie skórka na pojedyńczych sztukach to nic się nie dzieje.
Gotowe orzechy bez skórki rozdrobnić w malakserze .Czekoladę rozpuścić  w misce nad garnkiem gotującej się wody.Przestudzić i dodać do orzechów wraz z miodem .
Rozdrabniać tak długo aż powstanie krem czekoladowy.Przelać do słoiczka.Przechowywać w lodówce.Po schłodzeniu krem zgestnieje.Smacznego!!