Wednesday, February 11, 2015

Walentynkowe brioszki z truskawkowym dżemem

 
 
 
Kto nie chciałby dostać do łóżka na śniadanie w walentynkowy poranek takich właśnie bułeczek??
Ja z pewnością byłabym za.Bułeczki są mocno maślane i pachnące truskawkami.
Kupicie nimi serde każdego...
Zachęcam do zrobienia!
 
 

Walentynkowe brioszki z truskawkowym dżemem

(na 16 bułeczek)
 
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka cukru
500g mąki pszennej do wypieków
50g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
5 jaj
300g masła pokrojonego w kostkę
dżem truskawkowy
1 jajo roztrzepane do smarowania bułeczek
 
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką cukru.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę,wlać wyrośnięte drożdże,cukier,sól i 3 jaja.
Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką z hakiem.Stopniowo dodawać pozostałe 2 jaja.Ciasto musi być głądkie i elastyczne.
Nastepnie ciągle wyrabiając dodawać po kawałki masła na raz i wciaż wyrabiać aż zużyje się wszystkie kawałki masła.Ciasto powinno połączyć się z masłem.Mogą być widoczne wciąż kawałki masła.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uformować w kulę,przykryć folią przeźroczystą i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki następnego dnia rano.Podzielić na 16 części.
Z każdej części uformować kulkę.Podsypać blat i rozwałkować każdą kulkę na kształt koła.Posmarować dżemem i zwinąć w rulon (patrz zdjęcia poniżej).
Każdy rulon złożyć na pół i naciąć nożem od strony zgięcia do 3/4 długości.Rozłożyć dwa płaty ciasta na kształt serca.
Blachy wyłożyc papierem do pieczenia.Ułożyć na blachach gotowe bułeczka.Przykryć luźno folią przeźroczystą do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni celcjusza.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec bułeczki około 15 minut do zezłocenia się.
Smacznego!!