Monday, September 16, 2013

Sticky toffee pudding

 
 
Pierwszy raz jadłam sticky toffee pudding w Anglii.Ciasto było przepyszne i bardzo słodkie.Wtedy nie wiedziałam co jest głównym składnikiem tego ciasta.A Wy jak sądzicie??Co to może być????
Smakiem mocno przypomina piernik,jednak przy bliższym testowaniu można rozpoznać smak daktyli.Najlepiej podawać ten pudding na ciepło z ciepłym karmelem własnej roboty i lodami waniliowymi.Serdecznie zapraszam!!
 

Sticky toffee pudding

 

225g suszonych daktyli
85g masła miękkiego
150g cukru
2 duże jaja
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 łyzki jogurtu naturalnego
 
Toffee sos:
115g masła niesolonego
115g muscavado cukru (ja użyłam demarara,może być i biały)
140ml śmietany kremówki
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Naczynie żaroodporne (ja użyłam owalnego kształtem)wysmarować masłem.Włożyć daktyle do miski posypać je sodą i zalać wrzącą wodą (200ml).Odstawić na jakieś 15 minut, aby daktyle zmiękły.Daktyle razem z wodą wlać do blendera i zmiksować na puree.W międzyczasie w mikserze zmiksować masło z cukrem.Dodać jaja,mąkę,proszek do pieczenia i przyprawy.Wszystko razem zmiksować tak, aby ładnie się połączyło.krótko.Na koniec dodać daktylowe puree i jogurt.Wymieszać łyżką do połączenia.Wylać ciasto do żaroodpornego naczynia i piec do suchego patyczka przez 35 minut.
 
Podczas gdy piecze się pudding zrobić sos toffee.Wrzucić wszystkie składniki sosu do garnuszka.Podgrzewać na małym ogniu,mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści i sos zgęstnieje.Serwować pudding najlepiej ciepły, z lodami waniliowymi i polany sosem toffee.Smacznego!