Sunday, November 30, 2014

Pierniczki na choinkę z lukrem

 
Wczoraj dwóch małych chłopców (moich synków) spędziło cudowne popołudnie przy pieczeniu i dekorowaniu pierniczków.Radość była wielka przy ich przygotowywaniu.Najbardziej jednak smakował lukier i nie obyło się bez oblizywania słodkich paluchów.Lukier i posypki były wszędzie.Pod wieczór duża dawka cukru dała o sobie znać... wygłupom nie było końca.
Dzisiaj rano zaraz po śniadaniu odbyła się kolejna tura dekoracji.:-)
Zapraszam do wspólnej zabawy ze swoimi pociechami! Dzieci to uwielbiają!
 

Pierniczki na choinkę z lukrem

( na około 100 sztuk pierniczków|)
300g miodu
25g masła
50g przyprawy piernikowej ( można zrobić samemu-patrz tutaj )
600g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukrupudru
2 jaja
 
Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzać do momentu rozpuszczenia się masła.Odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę,cukier puder i sodę.Dodać do ostudzonej masy  razem z jajami.Wyrobić elastyczne ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto kroić na kawałki i wałkować ciasto na około 1/2 cm podsypując blat i wałek mąką.Wykrawać dowolne kształy i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Jeśli planujecie powiesić pierniczki na choinkę nie zapomnijcie zrobić dziurki do powieszenia za pomocą patyczków do szaszłyków lub słomki.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni celcjusza piekarniku przez około 8-10 minut.Wystudzić.
 
Lukier:
1 białko z jajka
1 szklanka cukru pudru
barwniki kolorowe
 
Białko i cukier wymieszać rózgą.Lukier powinien być gęsty.Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.Podzielić na kilka części  i do każdej dodać odrobinę barwnika w żelu.Ja zanurzam wykałaczkę w żelu barwiącym i dodaję do lukru.Wystarczy dosłownie odrobina.
Nakładać lukier do rekawów cukierniczych,woreczków foliowych lub zwiniętego w rożek papieru do pieczenia.Zabezpieczyć górę rękawa klipsem lub gumką.Dowolnie dekorować pierniczki lukrem i posypkami.
Smacznego!