Sunday, January 5, 2014

Czekolada na gorąco z cynamonem i goździkami-najprawdziwsza




Pamiętam czasy komuny kiedy o frykasach z zachodu tylko się słyszało,bo u nas z dostępem było trudno.Kiedyś ktoś opowiadał o tym jak pił gdzieś na zachodzie pyszną gorącą czekoladę.Moja wyobraźnia zadziałała i wyobraziłam sobie kubek,gorącego,gęstego płynu o smaku prawdziwej słodkiej czekolady.Jakież było moje rozczarowanie po spróbowaniu tej niby super zachodniej gorącej czekolady.W ogóle nie przypominała tego co sobie wyobraziłam,rzadki płyn o smaku kakao najczęściej zrobiony z gotowego proszku.Brrrrrrrrr,ochydztwo.
Postanowiłam wziąść sprawy w swoje ręce i zrobić najprawdziwszą gorącą czekoladę.Czekolada wyszła wyśmienita,tak jak sobie wyobrażałam,gęsta,czekoladowa i do tego z domieszką cynamonu i mielonych goździków.Gorąco zapraszam!
 

Czekolada na gorąco z cynamonem i goździkami

( na około 6 filiżanek)
 
500 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
250g czekolady deserowej
cynamon mielony do smaku
goździki mielone do smaku
 
Mleko zagotować,dodać śmietankę i przyprawy i ponownie zagotować.Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę.Wymieszać dokładnie.Na koniec postawić jeszcze raz na ogniu i zagotować przez chwilę.Rozlać do filiżanek.Smacznego!