Wednesday, January 7, 2015

Stollen-German Christmas bread

 
Wiem,że już po świętach,ale muszę ten przepis świąteczny zamieścić.W ferworze przygotowań do świąt nie zdążyłam na bieżąco podać tego przepisu.Jednakże uważam,że jest to tak pyszne ciasto,że nawet po świętach można je zrobić.Niemiecki chlebek bożonarodzeniowy robi się jak chleb, na drożdżach,bez jaj.Ważne jest też to,że długo zachowuje swieżość.Spokojnie można go zrobić na tydzień przed świętami,zapakować w papier  i przechowywać w chłodnym miejscu.Wychodzi przepyszny!
Smakiem przypomina keks,ale moim skromnym zdaniem jest o niebo lepsze.W środku wałeczek marcepanu nadaje migdałowego smaku.
Zaproszam do wypróbowania!
 

Stollen-German Christmas bread

(na dwa małe chleby)

 
Zaczyn:
100ml pełnego mleka
25g suszonych drożdży
110g maki pszennej chlebowej
 
Ciasto:
150g miękkiego masła
230g mąki chlebowej
45g cukru
starta skórka z połowy pomarańczy
starta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
225g miękkich rodzynek
50g całych migdałów ze skórką
35g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30g całych orzechów pekan
30g całych orzechów włoskich
100g gotowego marcepanu
1 jajo do smarowania
 
Do obtoczenia:
55g cukru waniliowego
55g cukru pudru
50g masła rozpuszczonego
 
Składniki rozczynu połączyć ze soba i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Miękkie masło utrzeć mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, aby było miękkie i puszyste.Dodać wyrośnięty rozczyn,mąkę,cukier,starte skórki z cytryny i pomarańczy.Mieszać mieszadłem około 2 minuty.
Posypać solą i nadal mieszać przez kolejne 4 minuty aż masa dobrze sie wyrobi.
Przykryć folią przezroczystą i odstawić na 20 minut.Po 20 minutach reką wyrobić jeszcze raz ciasto i ponownie odstawić na kolejne 20 minut.
Podsypać trochę mąki na blat kuchenny,wyłożyć wyrośnięte ciasto i dodać rodzynki,skórkę kandyzowaną i orzechy.Dobrze wyrobić, aby ciasto całe przykryło bakalie.
Przykryć ciasto ponownie i odstawić do wypoczęcia na kolejne 5 minut.
Podzielić ciasto na dwie części.
Podsypać mąką blat i rozwałkować każdą część na prostokąt.Marcepan podzielić na dwie części i uformować dwa wałki.Na środek każdego prostokata położyć marcepanowy wałek.Prawą część ciasta złożyć do środka przykrywając marcepan a lewą stronę ciasta przykryć do połowy.Górę i dół ciasta uformować na kształt chleba.
Chleby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Roztrzepać widelcem jajo i posmarować wyrośnięte chlebki.
Piec przez 40 minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oderwać przypalone rodzynki i wyrzucić.
Posmarować wystudzonym rozpuszczonym masłem i obtoczyć w wymieszanych cukrach.
Smacznego!