Wednesday, February 22, 2012

Omlet biszkoptowy mojej babci

 
 
Omlet ten zawsze sprawia,że powracam myślami do dzieciństwa.Moja babunia,która odeszła w zeszłym roku robiła mi ten pyszny omlet.Pamiętam jak dziś -starą kuchnię opalaną węglem lub drewnem na której babcia przyrządzała posiłki.Mała patelenka do smażenia-już widzę babcię roztapiającą na niej masło do usmażenia omleta.Gotowy omlet zawsze polewany był konfiturą z wiśni własnej roboty.Już mi leci slinka!Kiedyś tego omleta robiła mi moja babcia, a dzisiaj ja robię moim synkom w każdą sobotę bądź niedzielę na śniadanie.Konfiturę z wiśni zastepuję dżemem z truskawek.Smakuje też dobrze,ale nie ma jak to wiśnie! Serdecznie polecam!!

Omlet biszkoptowy mojej babci

 

 
Składniki:

2 łyżki maki pszennej
2 jaja
3 łyżki mleka
szczypta soli
dżem do smarowania
masło do smażenia (koniecznie masło)

Oddzielić żółtka od białek.Zółtka utrzeć na gładką masę z mąką, mlekiem i solą.Uwaga! Ucierać tak długo aż nie będzie grudek-można zmiksować mikserem.Białka ubić na sztywną pianę.Delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Na patelni na małym ogniu rozgrzać masło.Wylać omletową masę i smażyć na złoty kolor z każdej strony.Najtrudniej jest przerzucić omlet na drugą stronę,ale przy pomocy szerokiej szpatułki na pewno sie uda!

Smacznego!!
 






Lody pistacjowe-najlepsze

Uwielbiam pistacje a tym samym lody pistacjowe.Ciężko jest znaleźć w lodziarniach czy też skalepach prawdziwych lodów pistacjowych zrobionych z prawdziwych pistacji.Wzięłam sprawę w swoje ręce i zaeksperypentowałam.Zrobiłam sama pastę pistacjową,a zaraz po tym lody.Lody wyszły pyszne,choć muszę przyznać,że trochę za słodkie-niepotrzebnie dałam cukier do mleka i dlatego w przepisie nie podam cukru.Przepis na pastę pistacjową też zamieszczę,gdyż można robić z niej pyszne desery.Smakoszy pistacji i nie tylko serdecznie zapraszam.




Składniki:

500ml mleka pełnotłustego
16g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
kilka kropli soku z cytryny

Rozcieńczyć mąkę w 1/4 szklanki mleka i odstawić.Podgrzać resztę mleka.Kiedy prawie zacznie wrzeć wlać mleko z mąką i mieszając gotować przez 3 minuty.Przelać zawartość do miski,ostudzić i wstawić do lodówki aby dobrze schłodzić-można zostawić na noc.

Wyjąć miskę z lodówki i trzepaczką porządnie wymieszać pastę pistacjową i sok z cytryny masą mleczną.

Zamrażać w zamrażalniku,co 30 minut miksować jeszcze raz aby rozbić tworzące sie kryształki lodu.Posiadacze maszyny- zamrażać lody za pomocą maszyny do lodów.

Smacznego!!