Wednesday, January 22, 2014

Śniadaniowy chlebek z płatkami owsianymi, żurawiną i rodzynkami

 
Dzisiaj nie byłam w pracy,mój synuś zachorował i zostałam z  nim w domu.Musiałam coś upiec,bo chyba nie byłabym sobą.Zrobiłam przepyszny chlebek śniadaniowy z płatkami owsianymi, żurawiną i rodzynkami.Świetnie smakuje z masłem i z domowej roboty dżemem z pomarańczy lub miodem.Zapraszam! 
 
 

Śniadaniowy chlebek z płatkami owsianymi, żurawiną i rodzynkami

 
(na jedną keksówkę)
 
450g mąki chlebowej lub orkiszowej do chleba
75g drobnych płatków owsianych i dodatkowo jedna łyżka do posypania wierzchu
100g suszonych żurawin
75g rodzynek dużych
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonych drożdży
skórka starta z jednej pomarańczy lub mandarynki
50g miękkiego masła
 
Płatki owsiane,żurawinę i rodzynki zalać 357ml wrzącej wody.Zostawić do ostygnięcia na 15 minut.
Do drugiej miski wsypać mąkę,drożdże,sól,cynamon,skórkę z pomarańczy i wymieszać.Dodać masło i zalane wodą płatki z żurawiną i rodzynkami (razem z wodą).Wyrobić ciasto na gładko przez około 10-15 minut.Ciasto wychodzi dość luźne,ale takie ma być.
Formę do keksówki wysmarować masłem.Przełożyć ciasto do keksówki,przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po godzinie zwilżyć wierzch chleba wodą i posypać 1 łyżką płatków owsianych oraz lekko je docisnąć.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni celcjusza przez 50 minut.Pilnować aby wierzch się nie spiekł za bardzo ( mi się właśnie spiekł).Smacznego!