Friday, January 9, 2015

Florentines

 
Czas karnawału się zaczął i karnawałowego szaleństwa.Nie można więc zapominać o słodkościach w tym czasie.Moją jedną  z propozycji są przepyszne ciasteczka florentines zrobione z migdałów,pistacji,skórki pomarańczowej i karmelu.Spód ciastek jest polany roztopioną czekoladą.Ciasteczka są delikatne,mocno orzechowe i bardzo słodkie.Serdecznie zapraszam do zrobienia.
 

Florentines

(na blachę o bokach 22cmx33cm)
 
52 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki miodu
126 g płatków migdałowych
42 g pistacji niesolonych obranych
42 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
szczypta soli
120g czekolady
 
Do garnka wlać mleko,cukier,miód,sól i zagotować.Gotować jeszcze jakieś 5 minut aż masa nabierze złotego koloru.
Do gotowej masy wsypać orzechy i skórkę.Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać masę na papier i wyrównać łyżką tak aby masa pokryła całe dno.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni celcjusza i piec przez około 20 minut.
Wystudzić w formie zupełnie.Przygotować drugą blachę i odwrócić wystudzone ciastko.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Polać rzadką czekoladą odwrócone dno ciastek i wyrównać nożem.
Kiedy czekolada zacznie zastygać widelcem lub specjalnym grzebieniem zrobić dekoracyjne zygzaki.Dostawić do całkowitego zastygnięcia.
Odwrócić spowrotem gotowe ciastko i pokroić ostrym nożem na prostokąty.
Smacznego!