Saturday, February 22, 2014

Gniazdka-pączki z ciasta ptysiowego

 
 
Niebawem tłusty czwartek i przyszedł czas aby pomysleć o tym co pysznego i tłustego upiec.
Moja propozycja jest bardzo prosta,szybkie i proste pączki z ciasta ptysiowego.Zrobiłam dzisiaj próbę generalną i rzeczywiście przygotowanie tych pączków zajęło mi niecałe 1,5 godziny (razem z lukrowaniem).Wykorzystałam czas,że dzieci i męża nie było w domu i szybko je zrobiłam.
Pączusie wyszły przepyszne-moi chłopcy nie mogą przestać ich jeść-niebawem nic nie zostanie!
Zapraszam serdecznie!

Gniazdka-pączki z ciasta ptysiowego

(na około 25 sztuk)
 
100g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
200g mąki pszennej
4 duże jaja
olej do smażenia
 
 
Masło rozpuścić w wodzie i zagotować.Do gotującego płynu wsypać makę i szybko mieszać rózgą aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od boków garnka.
Zostawić do ostudzenia.
Następnie wbijać jaja, jedno po drugim i miksować.Gotową gładką i lśniacą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na dwóch blachach rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować go niewielką ilością oliwy.
Wyciskać na papier kółeczka za pomocą rękawa cukierniczego.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni do 180 stopni celcjusza.Można użyć termometru cukierniczego.
Wycinać nożyczkami kwadraty z papieru na którym wyciśnięte zostały gniazdka i zanurzać (razem z papierem) ciastem do dołu w tłuszczu.Za chwilę papier sam łatwo się odkleja.Smażyć z każdej strony przez około 2 minuty na złoty kolor.Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
 
Wystudzone gniazdka polukrować lukrem.
 
Lukier:
400g cukru pudru
5 łyżek wrzącej wody
2 łyżki soku z cytryny
 
Składniki lukru wymieszać na gładką masę za pomocą rózgi.  
 
Smacznego!!