Tuesday, September 23, 2014

Rabarbarowy paj

 
 
 
 
Na początku lata poprosiłam mojego kolegę,który ma ogródek,o przysługę, że gdyby przypadkiem miał zbyt dużo rabarbaru, (bo wiem, że ma rabarbar)lub nie wiedział co z nim robić , to ja chętnie się nim zaopiekuję ( rabrabarem oczywiście :-)).
Czekałam całe lato,potem sama wyjechałam na wakacje i nic.Myślałam,że już nici z rabarbaru, aż tu nagle dwa tygodnie temu kolega robił porządki ( już jesienne) w swoim ogrodzie i wyrwał cały rabarbar.Widać było,że nie chciało mu się z nim nic robić i przyniósł go mnie.
Zacierałam z radości ręce i od razu wiedziałam co z nim zrobię.Zrobiłam przepyszny rabarbarowy paj i marmoladę z rabarbaru,pomarańczy i cynamonu (przepis niebawem).
Paj najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych.
Zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania!
 
 

 Rabarbarowy paj

 

4 łodygi rabarbaru
200g masła rozpuszczonego (schłodzonego)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki świeżego startego imbiru
2-3 łyżki mleka
cukere puder do posypania
 
Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki-najlepiej obieraczką do warzyw i pokroi na 1 cm części.
Do rozpuszczonego masła wlać ekstarkt z wanilli i starty imbić.Wymieszać.
Suche składniki (mąka,wiórki,proszek do pieczenia i cukier)połączyć ze sobą.
Dosypać do mokrych składników i zmiksować.
Wbić jajka i ponownie zmiksować.Dodać mleko i ponownie wymieszać.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać na nią ciasto, a na wierzch położyć pokrojony rabarbar.
Nagarzać piekarnik do 180 stopni celcjusza i piec 25-30 minut do suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!