Wednesday, December 17, 2014

Ciasteczka sowy z czekoladą



 
Mój synek ostatnio pokochał sowy.Mówiłam o tym mojej przyjaciółce,a ona nie zastanawiając się kupiła piekną wykrawaczkę SOWĘ do  ciastek.Dziękujemy Tobie Donato z całego serca.
Nie mogłam oczywiście czekać długo i stwierdziłam,że idelnie bedą nadawać się na święta.Zrobiłam ciasto na akruche ciasteczka z dodatkiem drobno pokrojonej czekolady.Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i piękne.Troche nakrapiane te sowy mi wyszły.Podobają się Wam?
Zapraszam do pieczenia!
 

Ciasteczka sowy z czekoladą

 
160g masła miękkiego
240g cukru
2 jaja
360g mąki (przesianej)
60g bardzo drobno posiekanej ciemnej czekolady
 
 
Utrzeć masło z cukrem.Dodać jajka,czekoladę i utrzeć ponownie do połączenia składników.
 
Dodać mąkę i rękoma zagnieść szybko ciasto.
Uformować z ciasta gruby wałek i zawinąć w folię przeźroczystą skręcając końce w kształt cukierka.
Schładzać w lodówce 2 godziny lub włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
 
Rozwinąć ciasto z folii i kroić w plastry o 4mm grubości.Podsypać trochę mąki.Rozwakować porcję ciasta i wykrawać każde ciastko oddzielnie.
 
Można też to zrobić inną techniką -rozwałkować ciasto na podsypanym blacie mąką i wykrawać dowolne kształty.
 
Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
 
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni celcjusza przez 15 minut.Wystudzić!Smacznego.