Friday, April 25, 2014

Zdrowe gofry z makiem,bezglutenowe

 
 
Po świątecznym obżarstwie warto by było zadbać o linię i zredukować trochę kalorii.
Nie musimy rezygnować z ulubionych przysmaków.
Można trochę odchudzić przepis i mamy pyszne,zdrowe gofry.Odrobina dżemu i ubitej śmietanki nie skrzywdzi nas.
Wypróbujcie, na prawdę warto!

Zdrowe gofry z makiem,bezglutenowe

 
4 jajka
3 łyżki cukru z palmy kokosowej
150ml śmietany kwaśnej
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g mielonych migdałów
50g wiórków kokosowych
2 łyżki błonnika w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
skórka strata z jednej cytryny
 
 
Jaja lekko ubić ze śmietanami,cukrem i wanilią.
W innej misce wymieszać suche składniki.Dodać jajeczną masę i wymieszać rózgą na gładką masę.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na złoty kolor.
Smarować ulubionymi dodatkami, na przykłąd dżemem,bitą śmietaną.
Smacznego!