Monday, December 16, 2013

Laufabrauð ( chlebek cieniutki jak liść)-islandzki chlebek bożonarodzeniowy

 
 
 
 
 
 
Długo robiłam przymiarki do zrobienia tego chlebka.Ciągle nie miałam odwagi,bo wydawało mi się,że to bardzo skomplikowane.
Z pewnością nacinanie wzorków jest bardzo pracochłonne,ale kiedy ma się specjalny przyrząd do tego,to idzie całkiem szybko.Przyrząd zwany laufabrauðsjarn najpierw pożyczyłam od koleżanki Islandki,a wczoraj kupiłam już swój w IKEA (kosztuje około 5000 ISK).
W islandzkich rodzinach jest to tradycja bożonarodzeniowa.Całe rodziny zasiadają do stołów i wycinają piekne wzorki.Młodsi wycinają wzorki a starsi wałkują i smażą.
Zrobiłam 16 chlebków w 2 godziny i uważam,że jak na pierwszy raz to wyszło ekspresowo.
Mój Oluś uwielbia te chlebki.Zresztą ja też.
Islandczycy serwują go z wędzoną baraniną zwaną hangikjot,z gotowanymi ziemniakami,czerwoną kapustą i groszkiem konserwowym.
Ja mogę go jeść bez niczego-tak go lubię.Serdecznie zapraszam do robienia Laufabrauð.
 
 
 

Laufabrauð ( chlebek cieniutki jak liść)-islandzki chlebek Bożonarodzeniowy

(na 16 chlebków)

 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia (ja użyłam Palmin-tłuszcz kokosowy-1,5 kostki) 
 
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Mleko z masłem zagotować i wlać do suchych składników.Wymieszać łyżką.Przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto na gładko.Można wrzucić do miksera i wyrobić końcówką z hakiem.
Gotowe ciasto podzielić na równe 16 części.
Podsypać mąkę na stolnicę i rozwałkowywac każdy placek osobno bardzo cienko-tak jak na faworki.
Przykładać na ciasto mały talerz i wyciąć koło nożem.Przełożyć okrągły placek na papier do pieczenia i nacinać dowolne kształty.Nakłuwać każdy placek widelcem.
Rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku lub głębokiej patelni.
Smażyć na blado złoty kolor.Wykładać na ręcznik papierowy.
Na gorący chlebek położyć papier do pieczenia i przyłożyć ciężki garnek lub deskę do krojenia na 1 minutę.Ostudzone chlebki przekładać do szczelnego plastikowego pojemnika w szczelnym zamknięciu.Można je też zamrozić.Smacznego!