Saturday, April 28, 2012

Ciasteczka ANZAC

Ciasteczka ANZAC swoją nazwę zawdzięczają od skrótu ANZAC( Australian and New Zeland Army Corps).Podczas I Wojny Światowej ciasteczka te były wysyłane do żołnierzy walczących w Europie.Podróż z Australii i Nowej Zelandii była długa,dlatego też żony żołnierzy stworzyły taką recepturę aby ciastka długo zachowywały świeżość.Ponadto ciastka te są dość sycące za sprawą płatków owsianych i wiórków kokosowych.Serdecznie zapraszam do spróbowania.Mój starszy synuś uwielbia te ciastka a i młodszy też podjada.




Składniki na około 27 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
1i 3/4 szklanki płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
160g masła niesolonego
2 łyżki Golden Syrop
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek świeżo zagotowanej gorącej wody





Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia.
W dużej misce połącz mąkę,płatki,wiórki,cukier i sól.W garnuszku rozpuść masło i syrop.Rozpuść sodę w gorącej wodzie i dodaj do rozpuszczonego masła z syropem (uważać bo może pryskać).Dodać płynną miksturę do suchych składników i porządnie wymieszać.Ja mieszałam ręką aby lepiej wszystkie składniki połączyć.Jak masa wyjdzie zbyt sucha,dodać trochę więcej wody.

Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów.Formować kule.Kłaść na przygotowane blachy i rozpłaszczać je dłonią na płaski krążek.Piec w piekarniku około 15 minut,aż nabiorą złotego koloru.Uwaga! Nie piec zbyt długo,bo mogą stwardnieć.Wyjąć z piekarnika i porządnie ostudzić przed wyjęciem z blachy.

Smacznego!!