Friday, April 24, 2015

Ryżowy pudding z bananami,solonym toffi,białą czekoladą i karmelizowanymi migdałami


Ryżowy pudding,takie niby nic,a jednak coś.Dodatek białej czekolady,bananów, sosu toffi i karmelizowanych migdałów robi z niego przepyszny deser. Wypróbujcie najlepiej sami!



Ryżowy pudding z bananami,solonym toffi,białą czekoladą i karmelizowanymi migdałami

( na 4 porcje)



Pudding:
1 szklanka ryżu Abrorio lub innego białego ryżu
3 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
1/2 laski wanilii
2 żółtka z jaj
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki śmietanki kremówki
3/4 szklanki posiekanej białej czekolady

Wsypać ryż do dużego garnka.Zalać go mlekiem,dodać zeskrobane ziarenka wanilii.Zagotować,zredukować ogień i przykryć przykrywką.Gotować około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu.Ryż powinien być al dente,pół twardy.
Podczas gdy ryż się gotuje ubić żółtka,cukier,sól i śmietankę na kremową masę.Dodać do tej masy czekoladę.
Do gotującego się ryżu wlać masę z czekoladą i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.Zdjąć z ognia.Napełnić po równo 4 pucharki.

Karmelizowane migdały:
1/2 płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżki cukru

Na suchą patelnie wsypać płatki migdałowe i cukier.Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści ciągle mieszając.Wyłożyć gorące migdały na papier do pieczenia do wystudzenia.

Karmelizowane banany:
1 dojrzały banan
2 łyżki cukru

Banany pokroić na grube plastry,około 1 cm. Otoczyć banany w cukrze.Położyć banany na patelni i podgrzewać aż cukier się rozpuści od spodu i skarmelizuje. Przełożyć na drugą stronę i piec do skarmelizowania. Odłożyć  na bok.

Toffi sos:
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
duża szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić na patelnie i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.Ciągle mieszając gotować aż powstanie gładki,złoty sos toffi.

Na przygotowany pudding polać sos toffi,na sos po 3 kawałeczki banana i na to pokruszone migdały.
Smacznego!