Saturday, April 18, 2015

Miętowe bezowe ciasteczka z czekoladowym kremem


Beziki uwielbiają dzieci i właśnie beziki przełożone kremem z czekolady były hitem na urodzinach mojego synka.Wszystkie zostały zjedzone :-),nie została nawet okruszynka.Odrobina koloru nadaje im fajnego efektu.Koniecznie wypróbujcie dla swoich pociech!

 

Miętowe bezowe ciasteczka z czekoladowym kremem


3 białka z dużych jaj
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego
koloryzująca żelowa pasta (tutaj niebieska)

Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
170g czekolady gorzkiej lub półsłodkiej ( ja dałam gorzką)

Nagrzać piekarnik do 80 stopni celcjusza. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Białka i cukier wlać do miski metalowej.Postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (wody tylko trochę na dnie) tak aby miska nie dotykała wody. Mieszać białka z cukrem aż cukier się rozpuści  a masa zrobi się ciepła w dotyku. Następnie zdjąć miskę znad garnka i miksować masę aż zrobi się sztywna beza.Dodać ekstrakt i zmiksować jeszcze raz.
Jednorazowy pastry worek uciąć na dole i włożyć końcówkę z gwiazdką. Na pędzelek nałożyć trochę żelu koloryzującego i pomalować trzy linie w środku worka z trzech różnych stron.Nałożyć surową bezę i wyciskać na papier do pieczenia małe ciasteczka.  
Piec ciasteczka przez około 1 godzinę i 40 minut.Wystudzić.   

Krem:

Zagotować śmietankę i zdjąć z ognia.Włożyć posiekaną czekoladę.Poczekać 5 minut i wymieszać dokładnie na gładki krem.Odstawić do całkowitego wystudzenia mieszając od czasu do czasu.Schłodzić krem w lodówce po czym nakładać na jedną bezę i przykrywać drugą.Smacznego!